Toimintaohjeet, jos lemmikkisi on karannut
  1. Jätä karkaamispaikalle lemmikille tuttua hajua, esim. oma paitasi, koiran pyyhe tms. sekä lemmikille mieluista ja tuoksuvaa ruokaa.
  2. Rauhoitu. Se lievittää myös lemmikin stressiä ja lemmikki palaa luoksesi mieluummin.
  3. Ilmoita paikkakunnan löytöeläintalo ja eläinlääkäri. Laita ilmoitus karkurit.fi-sivustolle, josta löytyy lista löytöeläintaloista. Facebookissa on paikallisia ja valtakunnallisia ryhmiä, joissa voi ilmoittaa kadonneesta. Hyviä ilmoituskohteita ovat myös metsästysseurat, taksi- ja bussikuskit, lehdenjakajat ja vartiointiliikkeet. Lisäksi voit ilmoittaa katoamisesta poliisille.
  4. Tee katoamisilmoituksia (alla ohjeet) ja jaa niitä niin laajalle ja paljon kuin suinkin mahdollista. Suoraan postilaatikoihin, puhelinpylväisiin, kauppoihin, kioskeihin, bussipysäkeille jne. Tarkista kuitenkin kaupungin säännöistä saako ilmoituksia laittaa muualle kuin virallisille ilmotustauluille. Älä laita ilmoitukseen lemmikin nimeä tai tietoa sirusta, mutta laita siihen kuva lemmikistä, tuntomerkit ja yhteystietosi.
  5. Suuren ihmisjoukon kanssa ei kannata lähteä karkuria etsimään eikä kadonneen nimeä tulisi käyttää. Tämä aiheuttaa ainoastaan sen, että karkuri siirtyy etsintäjoukon tieltä mahdollisesti paljonkin pidemmälle ja sille vaaralliselle alueelle. Rauhallista etsintää omistajan ja mahdollisen kaverikoiran kanssa voi alueella tehdä.
  6. Jos pääset näköetäisyydelle, älä huuda karkurin nimeä tai kulje sitä kohti, sillä todennäköisesti lemmikkisi lähtee karkuun. Käyttäydy rauhallisesti, mene kyykkyyn ja yritä houkutella karkuri luoksesi esim. ruualla, lelulla tai vaikka maata kaivaen.

Muina konsteina on esimerkiksi hajujälkien teko ja ruuan grillaus. Nämä ovat kuitenkin keinoja, jotka on hyvä katsoa aina tapauskohtaisesti, ettei eläin tule hajun perässä esimerkiksi moottoritielle tai junaradalle.

Tarkemmat ohjeet eri eläinten etsintään saa neuvontanumerostamme 040 9685 985.

Katoamisilmoitus

Katoamisilmoituksia on syytä jakaa paljon ja laajalle alueelle. Esimerkiksi ulkoilevista kissoista harvoin ilmoitetaan minnekään, ellei näköpiirissä ole kuvalla varustettua katoamisilmoitusta. Katoamisalueelle jaetut paperiset ilmoitukset tavoittavat paremmin alueella liikkuvat ihmiset kuin ilmoitus esimerkiksi Facebookissa. Katoamisilmoitus on syytä pitää selkeinä, tuntomerkit ja kuva sekä omistajan yhteystiedot ovat tärkeimmät ilmoituksessa.

Ohjeet katoamisilmoituksen tekemiseksi sisältävät mallipohjan.

Kuinka koirakko toimii

Jäljestystä varten tarvitaan ominaishaju kadonneesta. Hajulähde voi olla esimerkiksi lemmikin karvaa, panta, makuualusta tai muu vastaava. Etsijäkoiralle annetaan haju kadonneesta ennen jäljelle lähtöä, jonka jälkeen koira etsii kyseiseltä alueelta (katoamispaikka, mahdollinen näköhavaintopaikka) tuoreimman jäljen kadonneesta.

Kullakin etsijäkoiralla on omanlaisensa työskentelytapa; siinä missä yksi ajaa maavainuisesti ydinjälkeä, toinen voi työstää jälkeä mielummin haju-alueen reunoilta ja oikoa ilmavainuisesti pitkiäkin matkoja. Kaikille etsijäkoirille yhteistä on kuitenkin se, että lähestyessään etsittävää eläintä koira ilmaisee sen välimatkan takaa.