Harrastajille

Yhdistyksen tavoitteena on auttaa hädässä olevia, lemmikkinsä kadottaneita ihmisiä, sekä saada mahdollisimman moni lemmikki takaisin kotiinsa. Yhdistys kouluttaa näihin tehtäviin soveltuvia koirakoita. Etsijäkoira etsii kadonnutta ominaishajun perusteella. Tämä ominaishaju on jokaisella ihmisellä ja eläimellä yksilöllinen.

Koiria treenataan säännöllisesti yhdistyksen järjestämässä reenirenkaassa, johon voi osallistua alkeiskurssin jälkeen. Jäljestämisen ohessa harjoitellaan myös tottelevaisuutta keskittyen siihen, mitä taitoja etsinnöissä tarvitaan. Harrastus sopii kaikille koirille rotuun katsomatta. Jokainen päättää itse tähtääkö etsintöihin vai harrastaako aktivoidakseen koiraansa. Jäsenten yhteydenpitoon on oma foorumi, jossa sovitaan mm. treeneistä ja keskustellaan muista asioista. Kursseille osallistuminen vaatii Suomen etsijäkoirat ry:n jäsenyyden.

Alkeiskurssi

Hajutunnistuksen alkeiskurssilla perehdytään hajutunnistuksen perusteisiin ja harjoitellaan koiran kanssa jäljestyksen alkeet. Kurssin jälkeen voi osallistua reenirenkaaseen. Alaikäraja kurssille osallistuvalle koiralle on n. 1 vuotta, yläikärajaa ei ole. Kurssille osallistuvan tulee liittyä Suomen etsijäkoirat ry:n jäseneksi ennen kurssin alkamista.

Teoriaosuudessa käydään läpi kurssirakenne, etsijäkoiran koulutus, erilaiset jälkityypit, jälkien teko, alkeiskurssin jäljet, koulutussuunnitelman teko ja harjoituspäiväkirjan ylläpitäminen. Puhutaan rutiinien merkityksestä ennen ja jälkeen jäljestämisen. Tutustutaan yhdistyksen toimintaan ja toimihenkilöihin. Käytännön kerrat (5) harjoitellaan koiran kanssa jäljestämisen alkeita.

Etsintäavustajat

Yhdistys järjestää etsintäavustajakursseja säännöllisesti uusien etsintäavustajien kouluttamiseksi. Mikäli olet kiinnostunut etsintäavustajana toimimisesta, ota yhteyttä sähköpostitse hallitus@suomenetsijakoirat.fi

Etsintäavustaja hoitaa pääasiassa puhelinpäivystystä ja avustaa asiakkaita avustajapuhelimista. Tarvittaessa avustaja menee myös paikan päälle auttamaan. Avustaja voi myös lähteä etsintöihin mukaan etsijäkoirakon avuksi. Etsintäavustajaksi voi ryhtyä vaikka ei koiran kanssa harrastaisikaan. Koulutus on maksuton, mutta vaatii Suomen etsijäkoirat ry:n jäsenyyden.

Reenirengas

Kurssien jälkeen koirakko jatkaa harjoittelua reenirenkaassa. Reenirenkaat ovat jäsenille ilmaisia. Reenirenkaassa on tarkoitus vaikeuttaa opittuja jälkiä ja hankkia rutiinia työskentelyyn. Harjoituksissa on aina ohjaaja mukana, joka suunnittelee ja toteuttaa reenit.