Etsijäkoiran käyttö etsinnässä

Suomen etsijäkoirilla on koirakoita useilla paikkakunnilla. Etsijäkoirakoiden sijainti kartalla. Osa koirakoista voi matkustaa pitkällekin karanneen jäljille.

Täytyy muistaa, että sekä etsijäkoirakot että päivystyspuhelimen avustajat tekevät tätä vapaaehtoistyönä, joten joskus oikeat työt ja muu elämä rajoittavat etsintöihin osallistumista. Etsijäkoiran käytöstä päätetään aina tapauskohtaisesti päivystyspuhelimessa. Etsijäkoira ei vie kadonneen luokse asti, vaan se ilmaisee alueen, jolla karannut oleilee. Etsijäkoiran käynnin jälkeen omistaja jatkaa kadonneen lemmikin houkuttelua alueelta, jonka etsijäkoira merkkasi.

Välittömästi katoamisen jälkeen olisi syytä ottaa lemmikistä talteen haju (esim. harja, lelu tai panta) joko puhtaaseen muovipussiin tai lasipurkkiin. Etsijäkoira käyttää tätä hajua alkuhajuna päästäkseen karanneen jäljille. Etsijäkoira jäljestää karanneen ominaishajua, joten olisi hyvä, että hajuun ei olisi sekoittunut mahdollisten muiden lemmikkien hajua, eli esimerkiksi harjaa ei olisi käytetty muilla lemmikeillä.

Jos tahtoo varautua mahdolliseen karkureissuun, voi lemmikistä ottaa karvaa eli hajun talteen vaikka seuraavan harjaamisen yhteydessä. Karvattomien eläinten hajun voi ottaa talteen vaikka hieromalla eläimen jalkoja puhtaaseen vanulappuun tai sidetaitokseen ja pistämällä sen puhtaaseen muovipussiin tai lasipurkkiin.

Miten etsijäkoira toimii?

Jäljestystä varten tarvitaan ominaishaju kadonneesta. Hajulähde voi olla esimerkiksi lemmikin karvaa, panta, makuualusta tai muu vastaava. Etsijäkoiralle annetaan haju kadonneesta ennen jäljelle lähtöä, jonka jälkeen koira etsii kyseiseltä alueelta (katoamispaikka, mahdollinen näköhavaintopaikka) tuoreimman jäljen kadonneesta.

Kullakin etsijäkoiralla on omanlaisensa työskentelytapa; siinä missä yksi ajaa maavainuisesti ydinjälkeä, toinen voi työstää jälkeä mielummin haju-alueen reunoilta ja oikoa ilmavainuisesti pitkiäkin matkoja. Kaikille etsijäkoirille yhteistä on kuitenkin se, että lähestyessä etsittävää eläin, koira ilmaisee sen välimatkan takaa.

Miksi etsijäkoira ei vie kadonneen luo?

Kadonnut eläin ei toimi samalla tavalla kuin kadonnut ihminen, joka usein odottaa apua. Kun lemmikkieläin on karkuteillä, sen toimintaa määrittää eloonjäämisvietti, jolloin prioriteeteiksi muodostuu suoja, vesi ja ravinto. Kaikki muut elolliset olennot ovat sille potentiaalinen uhka, jonka vuoksi se todennäköisemmin pakenee kuin jää odottamaan kun kuulee/haistaa jonkun lähestyvän. Tämän vuoksi etsijäkoira ilmaisee kadonneen välimatkan takaa – useat etsijäkoirat saattavat rengastaa alueen, jolla eläin on. Jos etsijäkoira pakotetaan jatkamaan jäljestystä ilmaisun jälkeen, on vaarana että kadonnut eläin ajetaan liikkeelle ja pahimmassa tapauksessa saatetaan se vaaratilanteeseen.

Miten etsijäkoirat on koulutettu, kuka valvoo?

Suomen etsijäkoirat ry:n etsijäkoirat ja koirakot ovat yhdistyksen kouluttamia hajuntunnistukseen erikoistuneita koiria. Kaikki etsintävalmiit koirakot ovat käyneet läpi samanlaisen koulutuksen, jossa on harjoiteltu ja perehdytty erilaisiin etsintätilanteisiin kokeneen kouluttajan opastuksella. Raportoimme sisäisesti kaikki tekemämme etsinnät, jolloin pystymme seuraamaan kaikkien koirakoidemme toimintaa ja kehittymistä.

Eläin on ollut kateissa jo kaksi viikkoa tai kauemmin, voiko sitä vielä jäljestää?

Kyllä voi. Jälki säilyy useita viikkoja, joskin vahvin ominaishaju liikkuu sään ja maaston mukaan jonkin verran.

Katoamisen jälkeen on satanut vettä tai lunta, onko jälki pilalla/kadonnut?

Ei ole. Itse asiassa, kosteassa maastossa jälki säilyy paremmin kuin kuivassa ja kuumassa. Voimakas vesisade voi siirtää hajumolekyylejä, mutta rankkasateenkin jälkeen jälki on mahdollista jäljestää. Myöskään pieni lumikerros ei haittaa etsintää. Jäljestävän koiran nähdäänkin usein varmistavan jäljen kulkua työntämällä kirsua lumen alle.

Haittaako, jos puhdasta hajua ei löydy ja perheessä on muita lemmikkejä?

Ei haittaa. Jos hajulähteenä on ns. sekahaju, on etsijäkoiralle hyvä näyttää ennen jäljestystä perheen muut lemmikit – etenkin siinä tapauksessa jos muut lemmikit ovat myös kulkeneet alueella jossa kadonnut on lähtenyt karkuteille. Etsijäkoira osaa erotella hajulähteen, eikä lähde jäljestämään juuri näkemäänsä eläintä.

Miksi eläintä ei ole hyvä huudella nimellä?

Usein katoamistilanteessa viimeinen asia, jonka eläin kuulee on omistajan hermostunut nimenhuuto. Tämän vuoksi se voi nimen kuulleessaan yhdistää sen katoamishetkeen ja se on haitallista etenkin silloin jos kadonnut on lähtenyt karkuteille säikähtäessään jotain. Lemmikin nimeä tulee joskus huomaamattakin arjessa käyttäneeksi myös eläintä komentaessa.

Turvallisempaa on käyttää sellaista sanaa, johon varmasti aina liittyy positiivinen vire. Esimerkiksi jokin ruokailuun liittyvä sana on usein turvallisempi vaihtoehto lemmikin nimen käytön sijaan. Parempi tapa tehdä rauhallista etsintää on maastossa kulkiessaan esimerkiksi hyräillä, lauleskella tai jutella iloisesti toisen ihmisen/eläimen kanssa, jotta kadonnut kuulee tutun äänen, mutta ääni ei ole varsinaisesti käskevä kadonnutta kohtaan.

Kuinka pian etsijäkoiran saa paikalle?

Koirakon lähettäminen karkurin etsintään harkitaan aina tapauskohtaisesti. Useimmiten karkuri saadaan kotiin jo antamiemme ohjeiden perusteella, eikä koirakolle tällöin ole edes tarvetta.

Kaikki koirakkomme toimivat vapaaehtoisina omien töidensä ohella. Koirakon paikalle saamisesta emme siis pysty antamaan tarkkaa aikarajaa, vaan jokainen tapaus kysytään koirakoilta erikseen ja paikalle lähdetään koirakon aikataulun ja tilanteen mukaan.

Mitä etsijäkoiran käynti maksaa?

Etsijäkoiran käyttäminen maksaa kadonneen omistajalle kilometrikorvauksen verran. Kilometrikorvaus on 0,44€/km vuonna 2021. Maksu määräytyy sen mukaan mistä koirakko saadaan ja mistä kadonnutta lähdetään jäljestämään. Tavoitteenamme ei ole tehdä toiminnallamme voittoa vaan tarjota apua siten, että vapaaehtoiset toimijat saavat aiheutuneista kuluista korvauksen.

Kuinka voin tukea toimintaanne?

Toimintaamme ja kadonneiden lemmikkien etsintää voit tukea monella tavoin.

Liittymällä jäseneksi ja osallistumalla erilaisiin koulutuksiin voit auttaa henkilökohtaisesti etsintäavustajana, tulevana etsijäkoirakkona tai tärkeääkin tärkeämpänä taustatukena toiminnassamme.

Toiminnastamme kertominen on hyvä tapa tukea meitä. Jaa somesisältöä ja sivustomme linkkiä, näin lisäät tietoisuutta toiminnastamme!

Voit myös tehdä lahjoituksen. Lahjoituksina saamamme rahat käytämme esim. loukkujen ja muiden tarvikkeiden hankkimiseen, tulevien koirakoiden kouluttamiseen, toiminnastamme tiedottamiseen ja ihmisten ohjeistamiseen siitä kuinka tulee toimia kun lemmikki katoaa. Lahjoituksen voit tehdä Suomen etsijäkoirat ry:n tilille FI55 1492 3000 1116 63.

Kuinka toimintaan pääsee mukaan?

Toimintaan pääsee mukaan yhdistyksen järjestämälle alkeiskurssille tai etsintäavustajaluennolle osallistumalla.

Alkeiskurssilla koiran tulee olla vähintään noin vuoden vanha. Muita vaatimuksia koiralle ei ole, mutta muilla aikaisemmilla harrastuksilla tai yhteisillä tekemisillä on havaittu olevan myönteinen vaikutus harrastuksessa etenemiselle. Juoksuisen nartun kanssa voi osallistua kurssille.

Etsintäavustajaluennolle osallistuvan henkilön tulee olla täysi-ikäinen.

Kuinka etsijäkoirakoksi pääsee?

Etsijäkoirakoksi pääsee kun on läpäissyt yhdistyksen järjestämät koulutukset ja koirakko on todettu etsintävalmiiksi. Ensimmäinen askel on osallistua yhdistyksen järjestämälle alkeiskurssille ja tämän jälkeen edetään treenaamalla erilaisia jälkiä reenirenkaassa. Etsijäkoirakoksi valmistumisen aikataulu on yksilöllinen.

Teettekö yhteistyötä Etsijäkoiraliiton tai Vainun kanssa?

Suomen etsijäkoirat ry, Etsijäkoiraliitto ry ja Vainu eläinetsijäkoirat ry ovat erillisiä yhdistyksiä, eikä meillä ole yhteistä rekisteriä keikoille. Ohjaamme puolin ja toisin meihin yhteyttä ottavia ihmisiä ottamaan yhteyttä toiseen yhdistykseen, mikäli kadonnut eläin on paremmin toisen yhdistyksen koirakoiden ulottuvissa.

Puhelimitse jokainen yhdistys tarjoaa apua katoamispaikasta riippumatta, ja useimmat kadonneet saadaan kotiin jo puhelimitse annettavien ohjeiden avulla.

Ilotulitteet eivät ole lemmikkisi ilo!

Vuodenvaihde on monille perheille surullista aikaa, jos rakas lemmikki karkaa säikähtäessään ilotulitteita. Vuodenvaihteeseen ja muidenkin tapahtumien ilotulituksiin voi kuitenkin varautua ja tällä tavoin minimoida riskin lemmikin karkaamisesta.

Useimmin karkaa koira, joka ei ole koskaan ennen pelännyt ilotulitteita. Vaikka koira normaalisti pysyisi menossa mukana vapaana, koira ei siitä kärsi, jos se jää yhdeksi illaksi – vaikka sitten yksin – kotiin muiden lähtiessä katsomaan raketteja. Koskaan ei voi tietää, mitä ajatuksia ilotulitteiden yllättävät äänet, valot ja hajut lemmikissä herättävät. Ei ole mitään syytä ottaa sitä riskiä, että vuodenvaihteen koittaessa lemmikkisi olisi yksin peloissaan ulkona, liian peloissaan palaamaan kotiin tai liian peloissaan tulemaan edes takaisin ihmisten ilmoille rakettien ampumisen jälkeen.

Alla on ohjeita, kuinka pitää lemmikki turvassa läpi vuodenvaihteen. Sen lisäksi, että noudatat itse ohjeita, voit myös kertoa näistä ohjeista muille lemmikkien omistajille. Vahinkoja toki sattuu, mutta varaudutaan kunnolla ja tehdään parhaamme. Suomen etsijäkoirien päivystysnumerosta 040 9685 985 tavoitat etsintäavustajamme läpi vuoden.
Ilmoitamme sivuillamme kaikista tietoomme tulevista ilotulituksista, mutta poikkeuksetta vuodenvaihde on ilotulitteiden aikaa. Muistathan että ilotulitteiden myynti alkaa jo ennen varsinaista sallittua rakettien ampumisaikaa ja innokkaimmat alkavat ammuskella raketteja heti saatuaan niitä käsiinsä. Huomioithan tämän ulkoiluttaessasi lemmikkiäsi, joka on hyvä pitää ulkoillessa kytkettynä noin viikko ennen ja viikko jälkeen vuodenvaihteen. Älä pidä lemmikkiäsi vapaana edes aidatulla alueella. Eläin voi olla myös sisällä stressaantunut jo ensimmäisestä paukahduksesta alkaen, joten kulje ovista varoen, pelästynyt eläin livahtaa karkuun hyvin nopeasti.
Ilotulitteita saa ampua uudenvuodenyönä klo 18.00 – 2.00 välisenä aikana. Noudatathan tätä, lemmikit kiittävät! Pidä lemmikkisi sisätiloissa 31.12. klo 17.00 – 1.1. klo 3.00 välisenä aikana. Terve eläin voi hyvin olla tämän ajan ulkoilematta. Sisälle on hyvä järjestää lemmikille aktiviteettia, varsinkin jos kyseessä on paukkuarka eläin. Tekeminen vie huomion pois ulkona paukkuvista raketeista, joiden yllättävä melu, haju ja kirkkaat valot usein pelottavat eläimiä.
Kannattaa vetää verhot ikkunaan ja pistää soimaan musiikkia tai laittaa tv päälle. Jos lemmikin kanssa tarvitsee mennä ulos, pidä eläin ehdottomasti kytkettynä! Paukkuarkojen eläinten kanssa on syytä suosia pannan ja valjaiden yhteiskäyttöä kahdella hihnalla, toinen pantaan ja toinen valjaisiin. Lemmikillä on syytä olla omistajan puhelinnumerolla varustettu panta tai valjaat päällä koko vuodenvaihteen myös sisätiloissa.
Useimmin lemmikit, jotka karkaavat, ovat juuri niitä, jotka eivät ole ikinä aiemmin pihasta lähteneet tai raketteja pelänneet. Jos lemmikki on hoidossa yli vuodenvaihteen, kiinni pitämistä ja sisätiloissa olemista on syytä painottaa erityisesti. Lemmikkiä ei pidä missään tapauksessa viedä katsomaan ilotulitusta, koska siitä ei ole sille mitään iloa.
Etsintäohjeet karkurille löytyy Toimintaohjeet -välilehdeltä. Soittamalla yhdistyksen neuvontanumeroon 040 9685 985 saat tapauskohtaiset etsintäohjeet. Älä epäröi ottaa yhteyttä! karkurit.fi – osoitteesta löytyy ohjeita kadonneen etsintään. Sinne voit käydä jättämässä katoamisilmoituksen, näköhavainnon sekä tarkistaa alueesi näköhavaintoja.Pidetään lemmikeistämme kiinni!