Ajankohtaista

Kesätiedote 2012 – Kesä ja kärpäset

02 joulukuun, 2014 Sivut 0

Kesä on täällä ja samoin lomareissut mökeille, kyläpaikoille jne. Aktiivinen loma-aika tuo myös sen, että lemmikkejä viedään enemmän hoitopaikkoihin, kun kaikkialle lemmikki ei mukana voi kulkea. Lomalla ja kesäaikaan onkin hyvä muistaa muutamia perusasioita, jotta lemmikkien karkureissuilta vältyttäisiin. 

Vaikka kesä on kauneimmillaan ja ilmat lämpöiset, tulee kodin ikkunat ja ovet varmistaa niin, että tuuletusikkunoissa on verkot, ovet suljetaan huolellisesti ja parvekkeen lasitus tms. on asiallinen. Pääasia on, että pystytään varmistamaan, ettei lemmikki pääse karkaamaan vahingossa tuulettamisen yhteydessä. Ulkoilu mökillä tai kyläpaikassa tulee tehdä valvotusti, eikä lemmikkiä tule jättää yksin mökin pihaan. 

Jos lemmikki viedään hoitopaikkaan, kannattaa sinne antaa tarkat hoito-ohjeet lemmikin varalle. On hyvä tiedostaa, että monesti karkureissu alkaa hoitopaikasta. Kun ympäristö on aivan outo, on eksymisen vaara suuri. Ulkoilu vain kytkettynä tai hyvin aidatulla alueella valvotusti. 

Matkustaessa lemmikin matkustusolosuhteet tulee miettiä huolellisesti. Pidä lemmikki kytkettynä myös taukopaikalla. Autoillessa lemmikkiä ei saa jättää kuumaan umpinaiseen autoon hetkeksikään, lämpöhalvaus tulee yllättävän nopeasti. 

Lämpöhalvauksen ensimmäiset oireet: nopea läähätys, levottomuus, horjahtelu ja hoippuva liikkuminen. Lemmikin polkuanturat ovat märät. Muita mahdollisia oireita ovat kuolaaminen, tuijottava katse, oksentelu, ripuli sekä kirkkaanpunaiset limakalvot. Tila voi johtaa nopeastikin shokkiin ja tajuttomuuteen, jolloin seurauksena saattaa olla lemmikin menehtyminen. 

Ensiapu lämpöhalvaukseen: lemmikki on siirrettävä nopeasti viileämpään paikkaan ja mikäli mahdollista lemmikkiä tulee jäähdyttää viileällä (ei jääkylmällä) vedellä, esimerkiksi suihkulla, uimavedellä tai käärimällä märkiä pyyhkeitä eläimen ympärille. Nopeimmin lemmikki viilenee alueilta joissa on vähemmän karvaa (mahanalus, tassut). Lemmikille tulee tarjota juotavaa. Vakavat lämpöhalvaustapaukset on kuljetettava nopeasti eläinlääkäriin. 

Aurinkoista kesää toivottaa Pirkanmaan etsijäkoirat ry!