Ajankohtaista

Uuden vuoden tiedote 2014 – Ilotulitteet eivät ole lemmikkisi ilo!

24 lokakuun, 2013 Sivut 0

Viime vuodenvaihde oli surullinen monessa perheessä. Ainakin kolme perhettä menetti pentukoiransa, ja monet perheet menettivät pitkäaikaisen perheenjäsenensä, kun lemmikki jäi karkumatkalle pelästyttyään ilotulitteita. Nyt on liian myöhäistä alkaa lemmikkiä siedättämään paukkuihin, jossain tapauksissa siedätys ei tuota tulosta pitkälläkään treenillä. On aika alkaa valmistautua tulevaan vuodenvaihteeseen, jotta vielä vuonna 2015 kaikki perheenjäsenet olisivat yhdessä ja turvassa.

Useimmin karkaa koira, joka ei ole koskaan ennen pelännyt ilotulitteita. Vaikka koira normaalisti pysyisi menossa mukana vapaana, koira ei siitä kärsi, jos se jää yhdeksi illaksi – vaikka sitten yksin – kotiin muiden lähtiessä katsomaan raketteja. Koskaan ei voi tietää, mitä ajatuksia ilotulitteiden yllättävät äänet, valot ja hajut lemmikissä herättää. Ei ole mitään syytä ottaa sitä riskiä, että vuodenvaihteen koittaessa lemmikkisi olisi yksin peloissaan ulkona, liian peloissaan palaamaan kotiin tai liian peloissaan tulemaan edes takaisin ihmisten ilmoille rakettien ampumisen jälkeen.

Alla on ohjeita, kuinka pitää lemmikki turvassa läpi vuodenvaihteen. Sen lisäksi, että noudatat itse ohjeita, voit myös kertoa näistä ohjeista muille lemmikkien omistajille. Vahinkoja toki sattuu, mutta varaudutaan kunnolla ja tehdään parhaamme. Pirkanmaan etsijäkoirien päivystysnumerosta 040 9685 985 tavoitat etsintäavustajamme läpi vuodenvaihteen.

Rakettien myynti alkaa 27.12, jolloin innokkaimmat paukuttelijat alkavat ampua raketteja. Huomioithan tämän ulkoiluttaessasi lemmikkiäsi, joka on hyvä pitää ulkoillessa kytkettynä noin viikko ennen ja viikko jälkeen vuodenvaihteen. Älä pidä lemmikkiäsi vapaana edes aidatulla alueella. Eläin voi olla myös sisällä stressaantunut jo ensimmäisestä paukahduksesta alkaen, joten kulje ovista varoen, pelästynyt eläin livahtaa karkuun hyvin nopeasti. Ilotulitteita saa ampua uudenvuodenyönä klo 18.00 – 2.00 välisenä aikana. Noudatathan tätä, lemmikit kiittävät!

Pidä lemmikkisi sisätiloissa 31.12. klo 17.00 – 1.1. klo 3.00 välisenä aikana. Terve eläin voi hyvin olla tämän ajan ulkoilematta. Sisälle on hyvä järjestää lemmikille aktiviteettia, varsinkin jos kyseessä on paukkuarka eläin. Tekeminen vie huomion pois ulkona paukkuvista raketeista, joiden yllättävä melu, haju ja kirkkaat valot usein pelottavat eläimiä. Kannattaa vetää verhot ikkunaan ja pistää soimaan musiikkia tai laittaa tv päälle.Jos lemmikin kanssa tarvitsee mennä ulos, pidä eläin ehdottomasti kytkettynä! Paukkuarkojen eläinten kanssa on syytä suosia pannan ja valjaiden yhteiskäyttöä. Lemmikillä on syytä olla omistajan puhelinnumerolla varustettu panta tai valjaat päällä koko vuodenvaihteen myös sisätiloissa. Useimmin lemmikit, jotka karkaavat, ovat juuri niitä, jotka eivät ole ikinä aiemmin pihasta lähteneet tai raketteja pelänneet. Jos lemmikki on hoidossa yli vuodenvaihteen, kiinni pitämistä ja sisätiloissa olemista on syytä painottaa erityisesti. Lemmikkiä ei pidä missään tapauksessa viedä katsomaan ilotulitusta, koska siitä ei ole sille mitään iloa.

Etsintäohjeet uudenvuodenkarkurille löytyy Karanneen jäljille -välilehdeltä. Soittamalla yhdistyksen päivystysnumeroon 040 9685 985 saat tapauskohtaiset etsintäohjeet. Älä epäröi ottaa yhteyttä! www.karkurit.fi – osoitteesta löytyy ohjeita kadonneen etsintään. Sinne voit käydä jättämässä katoamisilmoituksen, näköhavainnon sekä tarkistaa alueesi näköhavaintoja.

KARANNEEN JÄLJILLE – Mikäli lemmikki kuitenkin pääsee karkuun…

–Ota välittömästi yhteyttä Pirkanmaan etsijäkoiriin 040 9685 985.
–Jätä lemmikille karkaamisreitti avoimeksi, jotta eläimellä olisi mahdollisuus palata takaisin.
–Lemmikille, joka tykkää matkustamisesta, voi jättää autonoven auki. Auton käynnissä pitäminen saattaa houkutella karkuria.
–Turvaudu houkutteluun. Lemmikki palaa helposti paikkaan jossa on tuttuja ja turvallisia hajuja sekä lempiruokaa. 
–Älä juokse pelästyneen lemmikin perässä! Se karkottaa lemmikin vain kauemmas ja mahdollisesti sille vaaralliselle alueelle. Säikähtänyttä ei tule etsiä suurella ihmisjoukkiolla.
–Säikähtänyttä lemmikkiä ei saa lähestyä siten, että se tuntee olonsa uhatuksi, vaan sille tulee antaa mahdollisuus itse palata omistajan luokse. 
–Laita kadonneesta lemmikistä ilmoitus www.karkurit.fi – sivuille.
–Mahdolliseen karkureissuun olisi hyvä varautua laittamalla oman lemmikin karvaa tiiviiseen ja puhtaaseen pussiin tai lasipurkkiin. Jokaisesta lemmikistä tulisi säilöä oma haju vaikka seuraavan harjaamisen yhteydessä. Etsijäkoira tarvitsee kadonneen ominaishajua jäljestämistä varten.

Kampanjoimme facebookissa sivuillammetapahtumassa sekä ryhmässä uuden vuoden karkureiden vähentämiseksi. Sinäkin voit liittyä mukaan ja pyytää myös kaverisi. Voit osallistua myös, vaikka et omistaisi lemmikkiä, kaikkien on tärkeää noudattaa rakettien ampumisaikoja!

Pidetään lemmikeistämme kiinni! Turvallista vuodenvaihdetta ja hyvää vuotta 2015!

Terveisin, Pirkanmaan etsijäkoirat ry