Ajankohtaista

Uudenvuoden tiedote 2015 – Ilotulitteet eivät ole lemmikkisi ilo!

03 joulukuun, 2015 Sivut 0

“Ei se ennen ole raketteja pelännyt!” Ensikohtaaminen karkurin omistajan kanssa alkaa harmittavan usein näillä sanoilla. Uusivuosi on etsijäkoirille kiireistä aikaa; karkaustilastoihin nousee vuoden vaihteessa piikki ja päivystyspuhelin saattaa soida yötä myöten. Kun ruudin katkua on vielä juhlien jäljiltä ilmassa, ovat ensimmäiset koirakot jo etsintähommissa. Tyypillisin uudenvuodenkarkuri on tosiaan koira, joka ei ole aiemmin pelännyt ilotulitteita tai ole muutoinkaan ääniherkkä. Tämän vuoksi omistajalla on luottoa ulkoiluttaa koiraa aikana, jolloin raketteja saa ampua. Vaikka kaukana taivaalla poksahtelevat ja viheltävät raketit eivät aiheuttaisi näkyvää pelkoreaktiota koirassa, niin ikävä kyllä ilotulitteiden kanssa sattuu ja tapahtuu asioita, jotka eivät aina ole oman hallinnan piirissä. Naapurista lähetetty raketti osoittautuukin suutariksi ja kaartaa laiskan lentoratansa suoraan pihaan, josta olet juuri lähdössä koiran kanssa lenkille. Tai asuinalueesi juniorikansa kokeilee rajojaan rooman kynttilöiden kanssa ja ampuu niin sanotusti “tulta munille”. Ikävä kyllä, todellisia tilanteita, jotka ovat päättyneet koiran paniikinomaiseen karkaamiseen. Koiran, joka ei ole aiempina vuosina tai edes illan aiemmalla lenkillä pelännyt pauketta.

Ilotulituksen tuoksinnassa paniikissa karkuun päässyt lemmikki on yksi haastavimmista tapauksista etsintöjen kannalta. Pelkoreaktio on säikähtäneellä voimakas, eikä tilannetta helpota se tosiasia, että pauke jatkuu pahimmassa tapauksessa vielä tunteja. Näin ollen, lemmikin on käytännössä mahdoton päästä karkuun pelon todellista aiheuttajaa eli ääntä. Tällaisessa tapauksessa on tavanomaista, että karkuri ratkaisee tilanteen joko jatkamalla päätöntä pakenemista niin kauan kuin jalat kantaa tai piiloutumalla lamaantuneena aloilleen. Molemmat tilanteet ovat näköhavaintojen saamisen kannalta erittäin haasteellisia. Pitkälle ennättänyt karkuri on pahimmassa tapauksessa jo kilometrien päässä laajastakin laputusalueesta ja piilossaan kyyhöttävästä eläimestä ei tehokkaallakaan laputtamisella saada havaintoja. Karkurin kotiin saamisessa näköhavaintojen merkitys on erittäin suuri. Ilman niitä etsinnät vastaa vanhan kansan sanontaa neulan hakemisesta heinäsuovasta. Jos näköhavaintoja ei tehokkaasta laputuksesta huolimatta saada, on etsijäkoiran aika astua mukaan kuvioon. Tunnistusjäljestävän etsijäkoiran käyttö ei itsessään ole mikään taika-avain, jonka avulla karkuri löydetään piilostaan. Etsijäkoira ilmaisee suuntaa ja rajaa aluetta tarkempaa laputusta ja ruokintaa varten.

Etsijäkoirien kanssa työskentelevät toivovat joka vuosi, ettei uudenvuoden jäljiltä tarvitsisi lähteä etsintäkeikoille ja sen vuoksi pyrimme tekemään lemmikkien omistajille ennaltaehkäisevää tiedotustyötä uudenvuoden riskeistä. Kuten alussa selvisi, eniten riskien hallintaa tarvitsevat omistajat, joiden lemmikillä ei ole aiempaa taipumusta ääniherkkyyteen. Paukkuarkojen eläinten omistajat osaavat paremmin varautua lemmikkinsä erityisiin tarpeisiin uudenvuoden rytkeessä. Puolihuolimattomuus ja vähättelevä asenne kostautuu pahimman kautta tavalla, jollaista ei toivoisi kenellekään lemmikinnomistajalle.

Lain mukaan ilotulitteita saa ampua uudenvuodenaattoillasta klo 18 uudenvuodenpäivään klo 02. Tähän väliin ajoittuu juhlinnan kuumeisin paukuttelu, joten sinä aikana on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta. Mikäli mahdollista, lemmikki olisi hyvä pitää sisätiloissa tuona aikana. Terve koira pystyy vaivattomasti pidättämään kyseisen ajan, joten yöpissalla voi käydä kun sankin savu alkaa hälventyä. Lemmikille voi olla miellyttävää järjestää ajanvietettä esimerkiksi koiralle luun tai kissalle aktivointilelun merkeissä, eikä pienestä taustaäänestäkään (musiikki, TV) ole haittaa peittämään jatkuvaa pauketta. Jos vaikuttaa siltä, että lemmikki noteeraa ulkoa kantautuvaa pauketta, on ovista kulkiessa oltava erityisen varovainen. 

Ikävä kyllä, on enemmän kuin tavallista, että paukuttelu alkaa jo ennen iltakuutta ja jatkuu läpi yön. Niinpä varotoimista huolimatta on mahdollista, että lemmikki säikähtää rakettia ja pääsee karkuun. Mikäli näin tapahtuu, on hyvä pitää mielessä muutamia tärkeitä ja hyödyllisiä ohjenuoria:

-Pirkanmaan Etsijäkoirat (vuoden 2016 alusta alkaen Suomen Etsijäkoirat) päivystää läpi uudenvuoden, joten puhelinpäivystäjältä on mahdollista saada neuvoa ja tukea jo yön aikana. Kun oma lemmikki on karkuteillä, on hätä ja paniikki omistajallakin usein niin suuri, ettei järkevä toiminta ota onnistuakseen. Sen vuoksi ei kannata epäröidä ottaa yhteyttä päivystynumeroon 040 9685 985.

-Kun lemmikki katoaa, on katoamispaikalle hyvä jättää tuttua hajua (omistajan vaate, lemmikin peti tai lelu) ja jonkin verran ruokaa

-Jos mahdollista, kannattaa reitti karkaamispaikalle pitää avoimena (pihaportti, ovi eteiseen/rappuun/autotalliin tms. suojaan)

-Pelästyneen eläimen perässä ei saa juosta, eikä sitä ole hyvä etsiä suurella ihmisjoukolla. Mikäli lähipiiri tarjoaa apuaan, kannattaa apukäsiäpareja käyttää katoamisilmoitusten jakamiseen.

-Laita kadonneesta ilmoitus www.karkurit.fi – sivuille

-Jos karkulainen on näköetäisyydellä, on sille annettava mahdollisuus lähestyä itse omistajaa/kiinniottajaa. Käyttäydy rauhallisesti, kyykisty kylki karkulaista kohden ja jutustele rauhoittavasti. Namipussin tai lelun rapistelu saattaa myös houkuttaa lemmikkiä.

-Vahingon varalta on järkevää ottaa lemmikistä ominaishajua talteen. Harjaamisen yhteydessä voi karvatupsun säilöä puhtaaseen, kuivaan lasipurkkiin tai suljettavaan muovipussiin. Erillisten hajujen talteenottaminen on erityisen järkevää talouksissa, joissa on useampi lemmikki.

Vaikka uusivuosi on riskialtis juhla lemmikinnomistajille, voi siitä nauttia kun pitää mielessä muutamia lemmikin kannalta tärkeitä toimintatapoja. Pirkanmaan Etsijäkoirat toivottavat turvallista vuodenvaihdetta ja ikimuistoisia hetkiä lemmikkienne kanssa vuodelle 2016!

P.S. Osana uudenvuodenkampanjaa järjestetään verkkoluento 27.12. klo 19.00-20.30. Pirkanmaan Etsijäkoirien ja Koiruuksien Klubin ilmaisella Pelkään ja pakenen -verkkoluennolla käydään läpi merkkejä, joista tunnistaa koiran pelon ja keinoja ennaltaehkäistä koiran uudenvuoden pelkoa. Pirkanmaan Etsijäkoirat kertovat luennolla toiminnastaan erityisesti vuoden vaihtumiseen liittyen ja antavat vinkkejä ja toimintaohjeita karkaamistilanteen ehkäisyyn. Tervetuloa mukaan!

www.koiruuksienklubi.fi/luennot/pelkaan-ja-pakenen

www.facebook.com/events/441951009342936/