Ajankohtaista

28joulu

Hajun talteenotto

28 joulukuun, 2017 Ajankohtaista 0

Etsijäkoira tarvitsee työskennelläkseen alkuhajun. Lemmikistä olisi hyvä olla varmuuden vuoksi tallessa ‘haju’ puhtaassa muovipussissa tai lasipurkissa. ‘Hajuksi’ käy esimerkiksi kunnon määrä lemmikin karvaa. Mikäli lemmikki on karvaton, tai siitä ei juuri karvaa lähde, voi lemmikkiä pyyhkiä vanulapuilla, ja laittaa nämä vanulaput muovipussiin tai lasipurkkiin. Vanulapuilla tulee tällöin käydä lemmikin kroppa mahdollisimman kauttaaltaan läpi, ja lappuja saa laittaa reilusti talteen.

‘Hajuksi’ voi talteen laittaa esimerkiksi myös lemmikin lelun, pannan, valjaat tai harjan. Pääasia on, että esineessä tuoksuisi vain yksi lemmikki, mikäli perheessä lemmikkejä on useampia. Lemmikin hajua esineessä voi voimistaa hieromalla esinettä lemmikin turkkiin. Esineen kanssa samaan pussiin kannattaa laittaa myös vanulappuja. Mikäli eläin menisi hukkaan, voisi etsijäkoiralle antaa vanulapusta alkuhajun, jolloin itse esine säilyy hajultaan puhtaana.

Suosittelemme vaihtamaan hajun tuoreempaan kerran tai kahdesti vuodessa. Esimerkiksi aina karvanlähtöaikaan voi vaihtaa karvat tuoreempiin. Todennäköisesti haju säilyy käyttökelpoisena paljon pidempäänkin, mutta tässä kohdassa on ihan hyvä pelata varman päälle.

Hajupussia tai -purkkia olisi hyvä säilyttää valolta suojattuna. Hyvä paikka lemmikin hajun säilyttämiseen on esimerkiksi vaatekaappi. Mikäli perheessä on useampi lemmikki, joista on otettu haju talteen, kannattaa näitä hajuja säilyttää hieman etäällä toisistaan, esimerkiksi eri hyllyillä. Tämä siitä syystä että erityisesti muovi päästää hajua lävitseen. Hajujen sekoittuminen toisiinsa on siis mahdollista, mikäli muovipusseja säilyttäisi kiinni toisissaan.